Atardamar içindeki kan basıncına tansiyon denir. Kalp kasıldığında esnada ölçülen basınç sistolik yani büyük tansiyondur. Kalp gevşediğinde ölçülen tansiyon ise diyastolik yani küçük tansiyondur.

Normal Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Büyük tansiyonun 100- 130 arası küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Tansiyon değerinin büyük 140 veya küçük 90 mmHg’nin üzerinde olması hipertansiyon olarak adlandırılır.

Hipertansiyonun Belirtileri Nedir?

Tansiyon ani yükselmedikçe ve çok yüksek değerlere (180/110 mmHg’nin üzerine ) çıkmadıkça belirti vermeyebilir. Çıkmadığı sürece herhangi bir belirti göstermeyebilir.

En çok görülen yüksek tansiyon belirtileri:

Baş ağrısı
Baş dönmesi
Kulak çınlaması
Bulanık ya da çift görme
Çarpıntı

Düzensiz kalp atışı
Yorgunluk
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Burun kanaması
Sık ve özelikle geceleri idrara çıkma
Bacaklarda şişlik

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) nedir?

Kan basıncının anormal derece belirli bir dengenin altına düşmesine hipotansiyon veya düşük tansiyon denir. Tansiyon her zaman aynı seviyede kalmaz. Uyku halinde düşer . Uyku dışında, kişiye göre değişmekle beraber, tansiyon değerinin büyük 100, küçük 60 mm/Hg altında olması, düşük tansiyon (hipotansiyon) olarak kabul edilir.

Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Bayılma
Bilinç kaybı
Göz kararması
Sersemlik hissi
Dengesizlik
Göz kararması
Konsantrasyon kaybı
Bulantı
Yorgunluk ve halsizlik
Kaygı ve keyifsizlik

Yüksek Tansiyon Kalbe Nasıl Zarar Veriyor?

Yüksek basınca karşı çalışmak kalbin iş yükünü artırır. Büyük çoğunluğu kas dokusundan oluşan kalp, bu iş yükünü karşılayabilmek için kalınlaşır ve büyür. Artan bu kas kitlesi kalbin öncelikle gevşeme fonksiyonunu bozar. Bu dönemde tedavi edilmezse zamanla kalbin kasılma fonksiyonu da bozulmaya başlar ve kalp yetersizliği oluşur. Hipertansiyon koroner ateroskleroz denen damar sertliği gelişimini hızlandırır. Ve kalp krizi gelişimine zemin hazırlar. Yüksek tansiyon kalp yanında böbrek, göz ve beyne kan götüren atardamarlarda hasar oluşturur. Beyinde kanama ve Felç, böbrek yetersizliği ve görme kaybı diğer yüksek tansiyon hasarlarıdır.

Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sırada yer alır. Bazı hormonal problemler de tansiyon nedeni olabilir, bu yüzden hekim kontrolü gerekir.


Tuzu ve tuzlu besinleri azaltmak, kilo kontrolü, endişe ve stresi azaltmak , doktorunuzun vereceği ilaçları düzenli kullanmak çok önemlidir. Tansiyon yüksekliği grip gibi kısa dönemde düzelen bir durum olmadığından verilen ilaçları hekim önerisi dışında bırakmamak ve düzenli kullanmak çok önemlidir.


Tansiyon düşürülmesi için diyetle alınan tuzlardan sodyumun azaltılması ve potasyumun ve magnezyumun artırılması ana hedeftir . İnsanlar farkına varmadan çok fazla tuz tüketir. Yemeğin tadına bakmadan tuz atılmaması iyi olacaktır. Önerilen günlük tuz alım miktarı yüksek tansiyonu olanlar için 1.5 gram tercih olmak üzere, 2.3 gram altıdır. Bir çay kaşığı tuz 2.3 gram sodyum içerir. Tuz yerine lezzet katmak için işlenmemiş baharat, sarımsak, limon , zencefil eklenebilir. Bu tansiyonuzda düşüş sağlayacaktır. Besinlerle alınan potasyum, sodyumun vücuttaki etkilerini de azaltabilir. Potasyumdan zengin yiyecekler yeşil yapraklı sebzeler, muz, avakado, balık, fasulye, fındık bunu dengelemeye yardımcı olur. Şeker ve rafine karbonhidratların azaltılması, sigara ve alkolün azaltılması veya bırakılması tansiyon düşmesine yardımcı olacaktır. Anlık yükselmelerde, dinlenme, acil durum ilaçları ve hekim kontrolü fayda edecektir. Yaygın kullanılan limonlu su ilaç kadar etkili değildir, fakat sitrik asit ve flavanoid içerdiğinden olumlu etki eder. Limondaki flavonoidlerin kullandığımız bir tansiyon ilacındaki mekanizmaya benzer bir yolla etki ettiğine dair bilgilerimiz var fakat tansiyon düşürücü etkisi çok minimaldır, mucize bir etki beklemek doğru olmaz. Esas tedavi ilaçlardır. Bitkisel kürler sadece yardımcı düşünülmeli , asla asıl tedavi unsuru olmamalıdır.

Call Now Button