Göğüs ağrısı
Kalp damar hastalığının en önemli belirtisidir. Sıklıkla egzersiz, stres, ağır yemek, soğuk hava gibi artırıcı faktörlerin ardından gelişir. Göğüs kafesinin ortasında hissedilen baskı, ağırlık, sıkışma, yanma hissi olarak tanımlanır. Bazen çene, üst karın ve sol kola da yayılım gösterir. Ağrı çok şiddetli olunca , hastalar sıklıkla ağrıyan göğüs bölgesine bastırma ihtiyacı hisseder.
Şairlerimiz de bu dramatik ağrıyı tasvir etmişlerdir:
Ne arteryo skleroz, ne nikotin, ne hapis
İşte bu yüzden, doktorcuğum, bu yüzden
Bende bu Angina Pektoris
Bakıyorum geceye demirlerden
Ve iman tahtamın üstündeki baskıya rağmen
Kalbim en uzak yıldızla birlikte çarpıyor.
Başlangıçta egzersizle oluşan göğüs ağrısının, istirahatte oluşması acil bir kalp durumudur. Bu duruma karasız anjina ya da kalp kriz ağrısı da denir ve mutlaka hastane başvuru gerektirir.
Nefes Darlığı
Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının kasılma bozukluğu sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor. Bunun yanında kalp kapak darlık ve yetersizlikleri de nefes darlığı oluşmasına yol açar. Gece bacaklardaki sıvının vücuda dönmesi ile kalp hastalarında gece uykuda nefes darlığı artabilir. Gece oluşan nefes darlığı kalp yetersizliği açısından araştırma gerektirir.
Kalp Çarpıntısı
Aritmi de denen kalp çarpıntıları kalbin aşırı hızlanması, yavaşlaması, araya giren ekstra anormal vurular ile oluşabilir. Kalp nedenleri başta olmak üzere, kansızlık ve hormonal problemler de çarpıntı oluşturabilir. Herhangi bir hastalık nedenli ateş yükselmesi, aşırı kahve tüketimi, stres ve gerginlik de çarpıntı oluşturabilir.
Senkop (Bayılma)
Tıp dilinde senkop olarak bilinen bayılma birçok nedenle ortaya çıkabilen bir durumdur. Aniden gelişen geçici bir şuur ve postür (duruş) kaybıdır. Hastalar bazen tam olarak bayılmazlar ama bayılacak noktaya gelebilirler. Bu durum bayılayazma, bayılma öncesi, bayılacak gibi olma ya da tıp dilinde presenkop olarak tanımlanır. Her ikisi de doktor kontrolü ve araştırması gerektiren ciddi durumlardır. Sıklıkla kalp, boyun ve beyin damar tıkanmaları, ciddi kalp ritim problemleri, tansiyon düşmeleri bu duruma neden olur. Bayılma beyne giden kan akımının ciddi ve ani olarak azalması ve buna eşlik eden ciddi tansiyon düşüklüğü nedeniyle olur. Sara (epilepsi) hastalığı ve şeker düşmeleri başta olmak üzere birçok kalp dışı hastalıkta da bayılma oluşabilir. Bunun için bayılma nedeninin muayene ve tetkikler ile aydınlatılması gerekir. Sık oluşan bazı bayılmaları, uykusuzluk, uzun süreli ayakta kalma, boynu sıkan kıyafetler, ağır egzersizler, susuzluk ve açlık tetikleyebilir.
Vücutta şişlik ve ödem
Vücutta sıvı birikmesi, çoğunlukla kalbin pompa aktivitesini yapamamasına bağlı gelişen kalp yetersizliği sonucu oluşur. Bunu yanında toplar damar varisleri veya tansiyon yüksekliği sonucu vücutta sıvı birikmeleri oluşabilir. Bu durumda sıklıkla bacaklarda ve karında şişlik oluşur. Ayakkabı veya yüzüğün sıkması bir işaret verebilir, bazen hasta bu ödemi tartıda kilo artışı olarak saptayabilir.